információ

A Fátyolfólia előnyei

fátyol hobby

Fátyolfóliás takarással a növények közvetlen közelében tudjuk biztosítani a számukra kedvezőbb hőmérsékleti és páraviszonyokat. A takarás következtében nappal felmelegszik a talaj, a növény és a levegő, és az így elraktározott hő éjszakai kisugárzását a takaróanyag részben megakadályozza.

A fátyolfólia szálas szerkezetének köszönhetően átengedi a levegőt, a fényt, a csapadékot, az öntözővizet és a permetlevet, ezáltal optimális mikroklímát biztosít a növények csírázásához és növekedéséhez. Alkalmazása magas terméshozamot, jobb termékminőséget és korábbi betakarítást eredményez.

Ezáltal megvédi a növényeket akár a kisebb talaj menti fagyoktól is. A levegő hőmérsékletének csökkenésével a fátyolfólia talaj felőli oldala párás lesz. A fátyolfólia a hőátbocsátás szempontjából üvegszerűen viselkedik. Ezért is nagyon fontos, hogy a takarás alatt a talaj mindig nedves legyen.

A fátyolfóliás takarás mínusz 4-5 °C esetén még kellő védelmet nyújt a zöldségnövények számára a fagy ellen. Azok a levelek, amelyek a jeges takaróhoz hozzáérnek, természetesen megfagynak, de jól beállt növényi állomány esetén a többi rész nem károsodik, és így hamar kiheveri a növény ezeket a sérüléseket.

A fátyolfólia alatt átlagban, hajnalban 2-3 °C fokkal, napközben borús időben 4-6 °C fokkal, napos időben 8-12 °C fokkal is magasabb lehet az ágyásokban a léghőmérséklet a szabadföldhöz képest. Ebből következik, hogy takarás hatására 2-3 hét koraiság érhető el.

A korai vetésű növényeket, például a salátát, spenótot legalább két héttel korábban elvethetjük. A tápkockában, poharakban előállított palántákat hamarabb hozzászoktathatjuk a szabadföldi feltételekhez. Kitűnően használható különböző zöldségféléknél a spenót, retek, káposzta, uborka, korai burgonya, póréhagyma, cukkíni, dinnye, kínai kel és különféle gyógynövények termesztésében.
Felhasználása közvetlenül a vetés, palántálás vagy ültetés után történik.

A fátyolfólia emellett véd a rajzó kártevőktől, a madaraktól, sőt a mezei vadak kártételétől is. Gondos kezelés mellett a fátyolfólia többször is felhasználható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük